EIXOS PRINCIPALS

PRESENTACIÓ

Xítxeros amb Empenta és una associació juvenil sense ànim de lucre del terme municipal de Manacor. No som només una entitat que treballi per als joves, sinó que som els propis joves qui formam lentitat. No tenim professionals, sinó que aportam els nostres propis coneixements personals per solucionar i realitzar les nostres activitats. Som els joves qui decidim cap a on, quan, com i perquè volem anar cap aquí o cap allà, segons els nostres interessos o motivacions. Aquest fet és clau per entendre la nostra associació i les nostres activitats.

 

FUNCIONAMENT NO PARTIDISTA

Funcionam de manera autònoma, desvinculant-nos de qualsevol interferència partidista exterior. Tot i que se’ns ha relacionat en ocasions amb certes agrupacions polítiques, volem deixar clar que mai hem fet referència a cap partit polític ni ens hi hem vinculat mai de cap manera específica.

IDEARI I MISSIÓ

El nostre ideari se centra en treballar sobre la realitat de l’entorn que ens envolta, per tal de transmetre un pensament crític entre els i les joves del nostre poble. Volem, per tant,  fer moure la gent i sobretot el jovent.

 

ÀMBIT D’ACTUACIÓ

Làmbit dactuació de Xítxeros amb Empenta correspon als pobles que conformen terme municipal de Manacor. Així, tot i que la nostra activitat se centra bàsicament en lorganització dactes a la ciutat de Manacor, també actuam, en menor mesura, en altres poblacions costaneres del terme municipal de Manacor com Portocristo o Sillot.

TIPUS D’ACCIONS

Xítxeros amb Empenta és una entitat que se sent implicada en els moviments socials, culturals i ambientals de Manacor. Per una banda intentam potenciar les festes que es duen a terme durant lany i les activitats doci nocturn alternatiu, i per altra banda, organitzam activitats com tallers, trobades, conferències, xerrades, etc.

 

ORGANITZACIÓ INTERNA

Tenim un funcionament assembleari horitzontal, sense cap tipus d’estructura piramidal ni representants directes. Totes i tots som iguals i cap membre té més poder de decisió que cap altre, per tant, tothom hi té el mateix pes. Funcionam a través duna assemblea on les decisions es prenen preferentment per consens i ens organitzam per mitjà de comissions internes o grups de treball.

OBJECTIUS

LLENGUA

 

Defensam i utilitzam la llengua catalana en tots els nostres actes. I per dos motius:  perquè és la llengua del dia a dia del nostre  municipi i perquè creiem en ella com un òrgan de vertebració social, cultural i d’integració.

CULTURA

 

Pretenem donar oxigen a la cultura a través de nous esdeveniments culturals i reanimant les festes tradicionals. Volem tornar a posar sobre la taula totes aquelles festes que feien sortir el poble al carrer.

JOVENT

 

El jovent és el futur de la nostra societat, és per això que creiem que s’ha d’estimular aquest sector tantes vegades oblidat des de les nostres institucions. Mobilitzant el jovent cream futur.

DRETS SOCIALS

 

No podem restar aturats/des davant els atacs constats als drets socials: l’educació, la sanitat i els serveis públics, la igualtat social, racial i de gènere…

TERRITORI

 

Creiem que el territori del nostre municipi està en perill constant. Així, defensam i protegim el nostre patrimoni territorial com coves, camins públics, muntanyes i turons, platges, paratges naturals etc.

MEDI AMBIENT

 

Interessats plenament en el medi ambient, volem encarar també les nostres activitats cap a la protecció del que consideram un equilibri sostenible de l’activitat humana amb l’entorn que ens envolta.

HISTÒRIA

2008

Xítxeros amb Empenta es crea a Manacor a les darreries de l’any 2008.  Inicialment, i davant la falta d’espais per al jovent, els seus membres es començaren a reunir al local de l’Obra Cultural Balear, que li cedí el local per fer assemblees i actes.

El mateix any 2008, amb el naixement es dugué a terme la presentació del llibre de Xavi Serrià, Històries del Paradís i el primer mercat d’intercanvi de llibres.

2009

El 2009 s’implicà en l’educafesta organitzada per la Plataforma per l’educació i es seguí potenciant el Mercat d’Intercanvi de Llibres que s’organitzà per primera vegada durant la Fira del Llibre de Sant Jordi. També es col·laborà amb els Joves de Pinyol Vermell per netejar una platja del municipi d’Artà.

2010

L’any 2010 fou per l’organització un any potent en què els actes feren un salt tant organitzatiu com en assistència per part dels manacorins. N’és exemple el pas de la flama de la llengua del Correllengua per Manacor, coorganitzat amb Joves de Mallorca per la Llengua. És simptomàtic també que és durant aquests anys en el qual Manacor veu com el seu jovent s’organitza des de diversos àmbits: colla de diables, lluita feminista, música, el món del teatre, etc. Més endavant l’entitat es consolida amb altres activitats d’èxit al municipi.

2011

El 2011 comença a fer-se el Correbars, de caràcter anual, però també s’organitza la primera gimcana bruta de Sant Jaume –per reivindicar unes festes populars i autogestionades– i el Xítxeros Xound, un festival de música en català.

2012

L’any 2012 l’iniciàrem amb dues taules rodones d’àmbit juvenil: un sobre botellot i l’altre sobre el paper dels joves en la gestió cultural, organitzàrem el segon Correbars amb el doble de participació de l’any anterior.

Coorganitzàrem l’Acampallengua, activitat de Joves de Mallorca per la Llengua. Assistirem a la II Marxa Jove pel Territori que es dugué a terme a Sóller.

Varem recuperar, juntament amb altres associacions de Manacor, les festes tradicionals de Sant Jaume, en les quals organitzàrem els Jocs del Cos.

Tornàrem dur a terme concert de cançó d’autor amb el cantautor valencià Andreu Valor, ens vam ajuntar amb el Col•lectiu de Dones de llevant en una concentració a favor del dret de les dones i en contra de la nova llei de l’avortament impulsada pel govern estatal

Encetàrem la campanya “Per un Casal a Manacor” amb un concert d’en Miquel Serra.

Presentàrem a través duna nadala, un diccionari de llengua manacorina (com a forma de sàtira del secessionisme lingüístic), dins el marc del concurs de Nadales de Can Lliro, en el qual quedàrem en primera posició.

2013

El 2013 comença amb un guardó: la primera posició en els Premis Dimoni Gros, atorgada per votació popular.

Es duu a terme un Concert d’autor amb en Cesk Freixas i el poeta Roc Casagran. També s’intentà arribar al públic infantil, amb un nou concert dirigit a les més petites i petits: Musiqueta.

Poc després s’organitzen les II Festes de Sant Jaume.

S’assisteix a la III Marxa Jove pel Territori, en aquesta ocasió, el jovent d’arreu de l’illa fan recorregut entre Biniali i Sencelles per l’amenaça de construcció del camp de golf a la zona.

S’estrena una nova activitat musical, aquest cop adreçada al jovent: el FestnPenta, una nit de música en català.

2014

El 2014 l’Obra Cultural Balear reconeix amb el guardó Bartomeu Rosselló-Pòrcel dels Premis 31 de desembre la feina feta fins aleshores.

Com es diu a l’inici, es comença a col·laborar amb Dones de Llevant per defensar el dret a decidir sobre el propi cos i també amb l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor.

D’especial menció és també la línia duta a terme des dels inicis per aconseguir un casal d’associacions per al poble. Després d’una intensa campanya amb prop de 30 entitats més s’aconsegueix l’Espai na Camel·la, de gestió compartida entre organitzacions i ajuntament.

Finalment, com a part d’un moviment juvenil que viu a una ciutat que va patir durament la repressió franquista hem volgut fer petits homenatges a qui va lluitar per la llibertat i la dignitat amb actes com «La guerra a casa».

Xítxeros amb Empenta